Pierogi z kozim serem i cytryną za kuchennymi drzwiami

123rf.com

Przeprawa na drugi brzeg miasta urosła do gigantycznego problemu. Ostatnio w środku dnia jechałam autem na Pragę ponad dwie godziny! M|Przeprawa na drugi brzeg miasta urosła do gigantycznego problemu. Ostatnio w środku dnia jechałam autem na Pragę ponad dwie godziny! M|Przeprawa na drugi brzeg miasta urosła do gigantycznego problemu. Ostatnio w środku dnia jechałam autem na Pragę ponad dwie godziny! M|Przeprawa na drugi brzeg miasta urosła do gigantycznego problemu. Ostatnio w środku dnia jechałam autem na Pragę ponad dwie godziny! M|Przeprawa na drugi brzeg miasta urosła do gigantycznego problemu. Ostatnio w środku dnia jechałam autem na Pragę ponad dwie godziny! M|Przeprawa na drugi brzeg miasta urosła do gigantycznego problemu. Ostatnio w środku dnia jechałam autem na Pragę ponad dwie godziny! M
Ma to wbrew pozorom i dobre strony. Po pierwsze zza szyb widziałam ciekawą mimikę innych kierowców, którzy tak samo jak ja posuwali się koło za kołem. Niektórzy mieli brzydkie słowa na ustach, inni walili w kierownicę, następni blokowali wjazd na upragniony pas tym z prawej. Słuchałam audycji o tym, że w najbliższy weekend ma ruszyć długo wyczekiwana linia metra. Tylko musi się wyjeździć aż pięć tysięcy kilometrów. Panorama miasta wygląda nieźle, mosty błyszczą. I tak dobrnęłam do Stadionu Narodowego. Tam policjanci sterowanie ruchu wzięli w swoje ręce, żeby ci z prawej mogli wreszcie wjechać. A ja byłam już spóźniona na spotkanie. Właściwie to dobiegało końca. Zawróciłam więc tam, gdzie było to możliwe. W tym czasie ruch wzmógł się właśnie w moim kierunku… Radio informowało, gdzie są korki i śpiewano tylko polskie przeboje. Nie wiem jak, ale udało mi się dotrzeć do domu. Z tej radości wpadłam do kuchni. Wyjęłam kilka składników i z zapałem zagniotłam ciasto. Padło kilka konkretnych słów…

reklama

Pierogi z kozim serem i cytryną

Składniki
  • Farsz
  • twaróg kozi 250 g
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • Ciasto
  • mąka 300 g
  • żółtko jaja wiejskiego
  • woda 60 ml
  • sól szczypta
Sposób przygotowania
  • Zagnieść elastyczne ciasto, owinąć je w folię i odłożyć na 30 minut.
  • Odkrawać po kawałku ciasta (resztę zawijać w folię aby nie wysychało), cienko wałkować i mała szklanką wykrawać krążki ciasta.
  • Na środek każdego krążka kłaść łyżeczkę sera i zlepiać brzegi.
  • Pierogi gotować w osolonym wrzątku do czasu aż wypłyną na powierzchnię wody.
  • Wyjmować je łyżką cedzakową i wykładać  na talerze posypane skórką z cytryny.