Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
10 czerwca 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Pierś indycza faszerowana rzodkiewkami

Składniki na 4 porcje: ok. 1 kg piersi z indyka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Farsz: 2 pęczki rzodkiewek, 70 g płatków migdałowych, 100 g świeżych żurawin lub 40 g suszonych, 2 łyżki bułki tartej, jajko. Czas przygotowania: 100 minut (dodatkowo około godziny na schłodzenie)

Mięso i rzodkiewki umyć, osuszyć. Mięso naciąć wzdłuż w kilku miejscach, tworząc 3–4 wąskie długie kieszenie. Od wewnątrz i zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odłożyć na ok. godzinę do lodówki.

Farsz: pęczek rzodkiewek w całości, bez naci i ogonków, zmieszać z płatkami migdałowymi, żurawinami, bułką tartą i jajkiem. Farsz włożyć do otworów w mięsie. Pierś zasznurować bawełnianą kuchenną nicią, tak by farsz się nie wydostał.

Piec około 80–90 minut, aż mięso stanie się lekko brązowe. Podawać z pokrojonymi na cząstki lub połówki rzodkiewkami. Po ostygnięciu można kroić jak wędlinę na kanapki.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI