Składniki
- Pierś kaczki 600 g
- Sos sojowy 100 ml
- Sos ostrygowy 100 ml
- Imbir 20 g
- Estragon 1 pęczek
- Dziki ryż 40 g
- Ryż biały 300 g
- Gruszka świeża 50 g
- Jabłko 50 g
- Wiśnie, mogą byc mrożone 50 g
- Winogrona 100 g
- Czerwone wino 500 ml
- Ocet balsamico 500 ml
- Miód 20 g
Sposób przygotowania
Pierś kaczki umyj i natnij delikatnie skórę. Zamarynuj we wszystkich przyprawach i odstaw na około 6 godzin. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony. Obsmażone mięso upiecz w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 10 – 15 minut. Wyciągnij kaczkę i pokrój pod skosem na 6 – 8 plasterków. Wcześniej ugotowany dziki ryż i ryż biały wymieszaj razem na patelni, dodając pokrojone w cząstki owoce – jabłko, gruszkę i wiśnie. Podlej czerwonym winem. Dodaj do smaku sól i cukier. Na bazie octu balsamicznego i czerwonego wina przygotuj sos i, zagęszczając go miodem, odparuj, aż będzie gęsty. Pod koniec gotowania dodaj przekrojone na pół winogrona. Wszystkie przygotowane składniki starannie ułóż na talerzu.