1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierś kaczki z dwukolorowym ryżem z owocami

Składniki
  • Pierś kaczki 600 g
  • Sos sojowy 100 ml
  • Sos ostrygowy 100 ml
  • Imbir 20 g
  • Estragon 1 pęczek
  • Dziki ryż 40 g
  • Ryż biały 300 g
  • Gruszka świeża 50 g
  • Jabłko 50 g
  • Wiśnie, mogą byc mrożone 50 g
  • Winogrona 100 g
  • Czerwone wino 500 ml
  • Ocet balsamico 500 ml
  • Miód 20 g
Sposób przygotowania
Pierś kaczki umyj i natnij delikatnie skórę. Zamarynuj we wszystkich przyprawach i odstaw na około 6 godzin. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony. Obsmażone mięso upiecz w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 10 – 15 minut. Wyciągnij kaczkę i pokrój pod skosem na 6 – 8 plasterków. Wcześniej ugotowany dziki ryż i ryż biały wymieszaj razem na patelni, dodając pokrojone w cząstki owoce – jabłko, gruszkę i wiśnie. Podlej czerwonym winem. Dodaj do smaku sól i cukier. Na bazie octu balsamicznego i czerwonego wina przygotuj sos i, zagęszczając go miodem, odparuj, aż będzie gęsty. Pod koniec gotowania dodaj przekrojone na pół winogrona. Wszystkie przygotowane składniki starannie ułóż na talerzu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze