Pierś z indyka po chińsku

reklama

Składniki
  • pierś z indyka 500 g
  • czerwona papryka 1 strąk
  • marchewka 1-2 sztuki
  • cukinia 1-2 sztuki
  • młoda cebulka 1/2 pęczka
  • pieczarki 200 g
  • seler naciowy 2-3 łodygi
  • kiełki sojowe 150 g
  • czosnek 1-2 ząbków
  • świeży imbir
  • wino ryżowe 60 ml
  • jasny sos sojowy 3 łyżki stołowe
  • sól i pieprz
  • pieprz cayenne
  • cukier
  • sos ostrygowy
  • olej
  • świeża kolendra
Sposób przygotowania
  1. Pierś z indyka opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i marynować przez 12 godzin w sosie sojowym.
  2. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, marchew w słupki, cebulkę w talarki a pozostałe warzywa w plastry.
  3. Dodawane stopniowo porcje mięsa smażyć na rozgrzanym na Tepanie oleju. Dodać czosnek i imbir i wszystko razem dusić.
  4. Dodać do mięsa marchew i seler, przez chwilę poddusić, dodać paprykę i cebulę i również podsmażyć. Na końcu dodać pieczarki i kiełki sojowe i jeszcze przez chwilę wszystko razem pogotować.

5. Przyprawić do smaku, dodać wino ryżowe i ozdobić świeżą kolendrą.

 

Poziom mocy: 8-11 /
Czas smażenia: ok. 10 minut / 

Więcej takich przepisów na miele-alacarte.pl|

  1. Pierś z indyka opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i marynować przez 12 godzin w sosie sojowym.
  2. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, marchew w słupki, cebulkę w talarki a pozostałe warzywa w plastry.
  3. Dodawane stopniowo porcje mięsa smażyć na rozgrzanym na Tepanie oleju. Dodać czosnek i imbir i wszystko razem dusić.
  4. Dodać do mięsa marchew i seler, przez chwilę poddusić, dodać paprykę i cebulę i również podsmażyć. Na końcu dodać pieczarki i kiełki sojowe i jeszcze przez chwilę wszystko razem pogotować.

5. Przyprawić do smaku, dodać wino ryżowe i ozdobić świeżą kolendrą.

 

Poziom mocy: 8-11 /
Czas smażenia: ok. 10 minut / 

Więcej takich przepisów na miele-alacarte.pl