Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Amber Room
17 marca 2011 in Przepisy by Amber-Room

Pierś z kaczki na kremowej marchewce z karmelizowaną figą

Składniki : 500gr piersi kaczki 400gr marchewki 200gr szpinaku (świeżego) 2 figi 1 seler bulwa 250 gr masła 100ml śmietany 30% Sól, pieprz, Galka muszkatalowa 20 ml oliwy z oliwek.

Piersi kaczki oczyszczamy z błon i nacinamy od strony skóry w cienkie paseczki, ale nie za głęboko. Spowoduje to wytopienie się tłuszczu i powstanie ładnej złotej, chrupiącej skóry.

Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i szklimy na małej ilości masła. Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez około 20 minut aż zmiękną ,po czym mielimy w robocie kuchennym do postaci gładkiego puree.

Szpinak czyścimy, płuczemy po czym macerujemy na oliwie z oliwek z dodatkiem tartej gałki muszkatałowej,soli i pieprzu. Szpinak przed nałożeniem na talerz odsączamy.Figi przecinamy na pół i karmelizujemy z cukrem brązowym na małym ogniu. Seler obieramy, kroimy na walce o grubości 2cm. i wysokości 4 cm. Gotujemy do miękkości w  wodzie z masłem solą i pieprzem.

Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem i smażymy od zimnej patelni – do uzystania zlotego koloru. Następnie przekładamy do nagrzanego pieca do 180 stoni i pieczemy 8 minut.

Tak przygotowane składniki ukladamy na talerzu.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI