Pierś z kaczki na kremowej marchewce z karmelizowaną figą

Amber Room

Składniki :

reklama

500gr piersi kaczki

400gr marchewki

200gr szpinaku (świeżego)

2 figi

1 seler bulwa

250 gr masła

100ml śmietany 30%

Sól, pieprz,

Galka muszkatalowa
20 ml oliwy z oliwek.

Piersi kaczki oczyszczamy z błon i nacinamy od strony skóry w cienkie paseczki, ale nie za głęboko. Spowoduje to wytopienie się tłuszczu i powstanie ładnej złotej, chrupiącej skóry.

Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i szklimy na małej ilości masła. Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez około 20 minut aż zmiękną ,po czym mielimy w robocie kuchennym do postaci gładkiego puree.

Szpinak czyścimy, płuczemy po czym macerujemy na oliwie z oliwek z dodatkiem tartej gałki muszkatałowej,soli i pieprzu. Szpinak przed nałożeniem na talerz odsączamy.Figi przecinamy na pół i karmelizujemy z cukrem brązowym na małym ogniu. Seler obieramy, kroimy na walce o grubości 2cm. i wysokości 4 cm. Gotujemy do miękkości w  wodzie z masłem solą i pieprzem.

Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem i smażymy od zimnej patelni – do uzystania zlotego koloru. Następnie przekładamy do nagrzanego pieca do 180 stoni i pieczemy 8 minut.

Tak przygotowane składniki ukladamy na talerzu.