Składniki
- Piersi z kurczaka ze skórą i skrzydełkiem 4 sztuki
- Duże ziemniaki 4 sztuki
- Pokrojona szalotka 100 g
- Posiekany szczypiorek 80 gramów
- Jajka 2 sztuki
- Mąka 20 g
- Masło 30 g
- Pomidorki koktailowe 20 g
- Małe pory 12 szt
- Dzikie pieczarki lub boczniaki 500 g
Sposób przygotowania
Obierz ziemniaki. Utrzyj je na tarku, odciśnij nadmiar wody. Dodaj mąkę, jajka, szalotkę, szczypiorek i sól do smaku. Wymieszaj. Obierz pory i zblanszuj w gorącej wodzie przez 3 minuty. Następnie przełóż do zimnej wody. Oczyść pieczarki pędzlem i delikatnie umyj w wodzie. Obsmaż kurczaka na złocisty kolor z każdej strony. Włóż go do piekarnika rozgrzanego do 180C na 13 minut. Usmaż placki ziemniaczane z przygotowanej masy. Podsmaż pieczarki na rozgrzanym maśle, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj szczypiorek i pomidorki koktajlowe. Podsmaż pory na maśle, dodaj sól do smaku. Placki ziemniaczane podawaj z kurczakiem i pieczarkami.