1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierś z polskiej kaczki w korzennym sosie miodowo śliwkowym

Przepis na 4 porcje ; Czas przygotowania: 20min ; Czas gotowania: 14-16min ; Składniki: 4 małe piersi z kaczki ze skórą 200g śliwek węgierek 30g miodu jasnego szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 4 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 100ml wywaru jarzynowego 50ml śmietany 36% sól i pieprz do smaku 8 ugotowanych ziemniaków pokrojonych w cząstki szczypta majeranku

Piersi z kaczki oczyścić. Skórę naciąć w szachownicę. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kaczkę (bez tłuszczu) układając ją najpierw na skórze.Tak przygotowaną kaczkę zawinąć w papier do pieczenia i parować na tacy do gotowania lub w koszyczku 14-16 minut. W kubeczkach gotować pokrojone śliwki z miodem, wywarem, i przyprawami utłuczonymi wcześniej w moździerzu. Po dziesięciu minutach zawartość kubeczków połącz ze śmietaną i zmiksuj na kremowy sos. Po czternastu minutach pokrój pierś na plastry, polej sosem.

Możesz podawać z ugotowanymi w łupinach ziemniaczkami przygotowanymi w ActiFry.

Duża zawartość witaminy D, która jest ważnym czynnikiem chroniącym przed osteoporozą i odwapnianiem kości.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla

 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze