Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem

Kurczak Zagrodowy

Oryginalny bób niewątpliwie jest symbolem lata i kojarzy się z gorącą porą relaksu. Przepisów na przyrządzenie bobu jest wiele. Świetnie pasuje jako farsz do roladek mięsnych.
Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste owoce, lecz także sezonowe warzywa. Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci – ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek. Doskonałym pomysłem okazuje się być połączenie jego oryginalnego smaku z aromatycznym i delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.

reklama

Składniki

2 piersi Kurczaka Zagrodowego
ok 300-400 g bobu
1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku, starty
sól i pieprz
10 cieniutkich plastrów boczku

Sposób przygotowania

Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.