Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pikantna orientalna zupa rybna

Składniki:

1 kg oczyszczonych filetów z  okonia morskiego, dorady lub ewentualnie z łososia
1 bulwa kopru włoskiego
3 laski selera naciowego
2 cebule
czosnek
1 cytryna
ok. 300 g pomidorów pelati
1 l wywaru rybnego

nać kolendry
kmin rzymski
sól
pieprz
harissa

zupa rybna

Sposób przygotowania:

Danie, w  którym świetnie sprawdzi się kmin rzymski, ponieważ kmin oraz kolendra idealnie komponują się z  rybą.

Cebulę zeszklić z  czosnkiem. Dodać koper włoski i  seler pokrojone w  cząstki. Podsmażyć chwilę doprawione solą, pieprzem i  kminem. Dodać pomidory i  redukować przez kilka minut, a  następnie dodać bulion i, jeżeli jest taka potrzeba, trochę wody. Zagotować. Doprawić do smaku solą i  harissą. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w  kostkę rybę i  posiekaną kolendrę. Zakwasić odrobiną cytryny, zagotować. Smak powinien być delikatnie kwaśny, z  wyraźnie wyczuwalnym kminem i  kolendrą. Można go przełamać odrobiną cukru.

Żródło: Książka „Przyprawy” Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Opracowanie: Katarzyna Montgomery


Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI