Pizza

W tym daniu redukujemy kalorie o ponad połowę — tradycyjna pizza liczy około 2000 kcal, zrobiona według naszego przepisu jedynie 880. Aby była chrupiąca i dobrze upieczona, rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury razem z blachą, na którą będziesz kłaść pizzę. W ten sposób, podobnie jak w pizzerii, trafi ona od razu na gorący spód.|W tym daniu redukujemy kalorie o ponad połowę — tradycyjna pizza liczy około 2000 kcal, zrobiona według naszego przepisu jedynie 880. Aby była chrupiąca i dobrze upieczona, rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury razem z blachą, na którą będziesz kłaść pizzę. W ten sposób, podobnie jak w pizzerii, trafi ona od razu na gorący spód.
ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 5 g drożdży około 0,25 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek Sól sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku 1 pęczek bazylii razem z łodygami garść oregano szczypta cukru sól i pieprz   dodatki: mozzarella light rukola pomidor Drożdże rozrób w ciepłej wodzie i odstaw na chwilę. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Ciasto wyrób i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, maksymalnie 2–3 milimetry. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230 stopni). Na rozgrzaną blachę połóż rozwałkowane ciasto, posmaruj je 3 łyżkami sosu pomidorowego, ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidor. Piecz, aż brzegi pizzy się zrumienią, a ser roztopi. Po upieczeniu pokrój ją na części, posyp garścią rukoli i podawaj od razu. tradycyjna pizza ma 2000 kcal,nasza wersja 880 kcal! Olga Kwiecińska – Kaplińska i Agata Ziemnicka „Rewolucja na talerzu” (Wydawnictwo Literackie)

reklama