Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pizza z sałatą

Bogdan Biały
16 czerwca 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały
Składniki na 4 małe pizze: Ciasto: 350 g mąki orkiszowej, 20 g mąki migdałowej, 20 g mąki amarantusowej, około 150 ml ciepłej wody, 50 ml ciepłego mleka, 30 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 70–80 g startego koziego sera, 2 łyżki domowego sosu pomidorowego. Sałatka: pęczek rukoli, kilka dużych liści szpinaku, żółta papryka, 2 nieduże cukinie. Sos do sałatki: łyżeczka musztardy, sok z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu. Czas przygotowania: 80 min

Wlać ciepłe mleko do miski, dodać 1–2 łyżki mąki orkiszowej, cukier i drożdże. Wymieszać, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać 3 rodzaje przesianej mąki, dodać oliwę, sól, powoli wlewać wodę, zaczyn i wyrabiać ciasto 15–20 minut. Gdy będzie już elastyczne, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 4 kulki, każdą rozpłaszczyć w rękach i wyłożyć dno małej tortownicy. Posmarować sosem pomidorowym, posypać startym kozim serem, odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut, a następnie piec 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przyrządzić sos do sałatki. Do miseczki włożyć musztardę i po kropelce dodawać oliwę, mieszając. Do tego rozgnieciony ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i pieprz.

Cukinie umyć, nożem szczelinowym pokroić w cieniutkie paski, włożyć do garnka z wkładką do parowania i trzymać około 3 minut pod przykryciem, tak by cukinia pozostała chrupka. Umyte liście rukoli, szpinaku, pokrojoną w paseczki paprykę oraz przygotowaną wcześniej cukinię wyłożyć na ciepłą pizzę. Obficie polać sosem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI