Polewka piwna z kozim serem

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 1/2 l piwa ciemnego typu porter, 1/2 l jasnego piwa, 5 żółtek, 125 ml mleka ryżowego waniliowego, 4 łyżki śmietanki kokosowej (2 łyżki zostawić do dekoracji), szczypta soli i cynamonu, 2 łyżki cukru, 300 g koziego twarogu, laska wanilii, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g makaronu kukurydzianego rurki, 8 ziarenek czerwonego pieprzu. Czas przygotowania: 25 min|Składniki na 4 porcje: 1/2 l piwa ciemnego typu porter, 1/2 l jasnego piwa, 5 żółtek, 125 ml mleka ryżowego waniliowego, 4 łyżki śmietanki kokosowej (2 łyżki zostawić do dekoracji), szczypta soli i cynamonu, 2 łyżki cukru, 300 g koziego twarogu, laska wanilii, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g makaronu kukurydzianego rurki, 8 ziarenek czerwonego pieprzu. Czas przygotowania: 25 min

reklama

Zmiksować żółtka z cukrem, dodając 2 łyżki śmietanki kokosowej. Mąkę ziemniaczaną połączyć z zimnym mlekiem ryżowym. Zagotować oba gatunki piwa, zmniejszyć ogień, następnie dodać mleko z mąką, cynamon i wanilię. Powoli mieszając, wlewać zmiksowane żółtka. Trzymać zupę na małym ogniu, aż zgęstnieje, nie dopuszczając do wrzenia. Po zdjęciu z ognia wyjąć wanilię, rozciąć ją czubkiem noża i zeskrobać ziarenka
do zupy. Ugotować makaron. Ser pokroić w kostkę, wyłożyć na talerze wraz z makaronem i zalać aromatyczną zupą. Udekorować każdą porcję łyżeczką śmietanki kokosowej i kilkoma ziarenkami czerwonego pieprzu.