Pomidorowa z prosciutto i parmezanem

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje:
0,5 l wody, 1–1,5 l przecieru pomidorowego, 1 por,
2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 łyżka masła, 8 plasterków prosciutto, 100–150 g świeżego parmezanu w kawałku, kilka gałązek pietruszki.|Składniki na 4 porcje:
0,5 l wody, 1–1,5 l przecieru pomidorowego, 1 por,
2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 łyżka masła, 8 plasterków prosciutto, 100–150 g świeżego parmezanu w kawałku, kilka gałązek pietruszki.

reklama

Sposób przyrządzenia: Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki. Z wody, warzyw i masła ugotować wywar jarzynowy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru, a do reszty dodać przecier. Przyprawić solą i pieprzem.

Następnie na patelni skropionej oliwą przesmażyć na chrupko szynkę. Zupę wylać na talerze, obłożyć prosciutto.

Posypać świeżo startym parmezanem i ewentualnie drobno posiekaną pietruszką.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!