Posiłek pod chmurką, czyli potrawy na piknik

Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. |Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. |Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. |Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce.
Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty. Wybierając się na piknik zrezygnujmy również z delikatnych, świeżych owoców i warzyw, takich jak truskawki, brzoskwinie czy sałata. Pod wpływem ciepła i wstrząsów (przewożenie na rowerze) nie tylko tracą one swoją jędrność, ale też ulegają psuciu. Niewskazane jest także zabieranie potraw przyrządzonych z surowego mięsa czy ryb, a także wędlin o krótkim terminie przydatności do spożycia (polędwica, szynka). Jeśli chcemy, aby w naszym piknikowym menu znalazło się mięso, zdecydujmy się na kiełbasę lub kabanosy. Wybierając się na piknik musimy pamiętać, że świeże powietrze wzmaga apetyt. Dlatego najlepiej zdecydować się na coś sycącego, a jednocześnie szybkiego w przygotowaniu. Idealnym rozwiązaniem mogą być kanapki. Coraz więcej firm ma w swojej ofercie pokrojone w plastry sery czy wędliny, które są zapakowane próżniowo. Świetnym dodatkiem do szynki czy sera będą warzywa takie jak ogórek czy papryka. Są one dużo twardsze niż np. pomidory i tym samym lepiej znoszą przewożenie np. w rowerowym koszyku. Poniżej kilka prostych przepisów na szybkie w przygotowaniu dania, które idealnie sprawdzają się na świeżym powietrzu.

Fotalia
Fotalia
Tortilla z szynką i serem Składniki: ▪ opakowanie placów typu tortilla ▪ kilka łyżek musztardy ▪ kilka plastrów cienko pokrojonej szynki ▪ kilka plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki ▪ 1 pomidor ▪ kilka liści sałaty Przygotowanie: Tortillę delikatnie podgrzej na suchej patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. Na środku placka połóż pokrojoną szynkę, ser i plasterki pomidora pozbawionego wcześniej pestek. Przykryj sałatą. Ciasno zawiń placki, np. zaginając dolny kawałek w górę a następnie „rolując” bok. Tortillę możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Fotalia
Fotalia
Serowe ciasteczka Składniki: Ciasto ▪ 30 dag mąki ▪ 15 dag margaryny ▪ 2 jajka ▪ 30 dag sera żółtego Edamskiego MSM Mońki w bloku ▪ sól do smaku Nadzienie ▪ 15 dag sera żółtego Edamskiego MSM Mońki w bloku ▪ 15 dag serka czosnkowego ▪ pieprz do smaku ▪ klika płatków migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie Przygotuj ciasto łącząc ze sobą ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, mąkę, margarynę, sól i jajka. Zagnieć ciasto i włóż je na 10 minut do lodówki. Ze startego sera żółtego i serka czosnkowego przygotuj nadzienie. Dopraw pieprzem do smaku. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wykrajaj kształt ciasteczek. Na połowie z nich połóż po łyżeczce nadzienia, przykryj pozostałymi krążkami i dociśnij brzegi, tak by nadzienie nie wyciekało. Ciastka posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Fotalia
Fotalia
Lekka sałatka brokułowa, z kalafiorem, pomidorem i serem żółtym Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 2 pomidory 25 dag żółtego sera Podlaskiego MSM Mońki w bloku pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Zagotuj wodę i posól. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć na gotującą się wodę i gotuj al dente (miękkość sprawdź widelcem). Ugotowany kalafior wyjmij na durszlak i pozostaw do wystudzenia. Następnie podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody, w której gotował się kalafior i również gotuj al dente. Po ugotowaniu odcedź. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystko ułóż na talerzu i posyp startym żółtym serem.

reklama