Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
12 stycznia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Potrawka z kurczaka

Składniki na 4 porcje: kurczak podzielony na ćwiartki, 300 ml bulionu z kurczaka, łyżka mąki ryżowej, duża cebula, 2 marchewki, czerwona papryka, 125 g zielonego groszku, 5 gałązek selera naciowego, sok z 2 cytryn, 3 łyżki oliwy, łyżka świeżego, drobno pokrojonego imbiru, szklanka białego wina, szczypta chili. Czas przygotowania: 120 min plus marynowanie

Usunąć skórę z kurczaka, włożyć mięso do miski, zalać je wodą z sokiem z 2 cytryn, przykryć folią i odstawić na godzinę. Poszatkować cebulę i seler naciowy, obrane marchewki pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni zeszklić cebulę, dodać marchew, seler i pokrojoną w kawałki paprykę.

Smażyć 7–8 min, mieszając. W osobnym rondlu, na oliwie z imbirem i chili, podsmażyć wyjętego z wody i osuszonego kurczaka. Gdy będzie lekko brązowy, wyjąć. Do tłuszczu, który został po podsmażaniu kurczaka, dodać mąkę, a także – stopniowo i ciągle mieszając – białe wino.

Gdy alkohol odparuje, dodać bulion i gotować około 5 min. Do rondla ponownie włożyć kurczaka, dodać
warzywa z patelni oraz groszek, przykryć i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 1,5 godz.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI