Wraca moda na pieczenie chleba w domu. Oto prosty przepis niewymagający specjalnego urządzenia - chleb upieczemy w zwykłym piekarniku.
Śliwki suszone są bogatym źródłem witaminy A, błonnika, potasu, wapnia. Warto jednak pamiętać, że są dość kaloryczne, więc należy je jeść z umiarem. Dobrym pomysłem jest dodanie ich do innych potraw, na przykład do pieczonego w domu chleba.
Składniki
4 jajka
200g jogurtu naturalnego
1 gałązka rozmarynu
100ml oliwy
2 garści śliwki kalifornijskiej
½ szklanki pestek dyni
½ szklanki pestek słonecznika
1 łyżka drobnej soli morskiej
1 szklanka otrębów pszennych
350g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
masło
Sposób przygotowania
Oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki. Następnie mieszamy je razem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w 185 st, przez 50 min. Gotowy chleb studzimy i kroimy w 1,5 cm kromki i podajemy z masłem.