Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Przepis na herbatę mrożoną


26 lipca 2015 Przepisy redakcja
Herbatacealnie smakuje w wersji mrożonej lub jako baza innych oryginalnych napojów. Swoimi przepisami dzielą się: Joanna Bożek – pasjonatka herbaty i ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór” oraz Agata Jędraszczak – blogerka kulinarna.

Do jej przyrządzenia potrzebujemy tylko: wybranego rodzaju herbaty (najlepiej liściastej), kostek lodu oraz ulubionych dodatków, np. świeżych owoców, takich jak: wiśnie, maliny, ananas, mango, mięta czy limonka. Sukces końcowy zależy od prawidłowo zaparzonego naparu. Bazą każdej herbaty jest woda – najlepiej aby była ona świeża, miękka, o neutralnym smaku i zapachu. Spokojnie możemy sięgnąć po wodę kranową, poddaną wcześniej procesowi filtracji. Musimy również dostosować metodę parzenia, czyli temperaturę wody i czas do gatunku herbaty, który wybierzemy. Jeżeli nie będziemy trzymać się tej zasady i użyjemy np. zbyt twardej i za gorącej wody, możemy otrzymać bardzo mocny napar o cierpkim i nieprzyjemnym smaku. Najczęściej kupujemy herbaty czarne i zielone. Latem warto sięgnąć także po białą, dającą delikatny i orzeźwiający napar.

  • Herbaty czarne parzymy w 100°C od 3-5 minut w zależności od tego, jak mocny napar chcemy uzyskać.
  • Herbaty białe są najmniej przetworzone i przechodzą jedynie proces więdnięcia i suszenia. Zaparzamy je w przedziale 70-85°C od 2 do 3 minut.Herbaty zielone, w zależności od tego z jakim listkiem mamy do czynienia, parzymy w przedziale 60-90°C, od 1,5 do 3 minut. Im drobniejszy liść, tym woda do parzenia powinna mieć niższą temperaturę.

Mając już gotowy napar herbaciany, wystarczy go schłodzić i dodać swoje ulubione świeże owoce, miętę oraz kostki lodu. Wiśnie, maliny, jeżyny, ananas – wybór należy do nas i jest uzależniony od naszych preferencji smakowych i kreatywności kulinarnej.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI