Przepis na kluski leniwe

123rf.com

Sukces leniwych tkwi w tym, jak bardzo leniwie zagnieciesz ciasto.
Tu naprawdę nie ma czego wyrabiać, wystarczy leniwie rozkruszyć twaróg (nie za mocno, aby w kluskach czuć było jego wyraźne grudki), a całość dosłownie przemieszać widelcem, co sprawi, że kluski pozostaną rozkosznie puszyste. Zaraz po ugotowaniu, kiedy nieco odparują, lubię je obsmażyć na maśle z dodatkiem cukru i bułki tartej, dzięki czemu tworzy się na nich krucha skorupka i nabierają bardziej deserowego charakteru.

reklama

Składniki

na 2 porcje:
300 g twarogu
1 jajko
0,5 łyżeczki soli + szczypta do gotowania i obsmażenia
150 g mąki typu 450
2 łyżki masła
2 łyżki bułka tartej
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Twaróg pokrusz w rękach, starając się nie rozdrobnić go za bardzo. Dodaj lekko roztrzepane jajko i za pomocą widelca wymieszaj je z serem. Wsyp mąkę, sól i ponownie widelcem zamieszaj ciasto, tak by zyskało w miarę jednolitą konsystencję. Przełóż je na umączony blat i delikatnie (nie naciskaj za bardzo, aby pozostało pulchne) uformuj w postać długiego wałka. Pokrój leniwe umączonym nożem, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij je łyżką cedzakową 1 minutę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.

Kluski ułóż na talerzu, aby odparowały. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć przestudzone leniwe i potrząsając patelnią, pokryj je masłem. Smaż na złoty kolor, raz po raz przewracając, aby usmażyły się z każdej strony. Kiedy kluski osiągną złotą barwę, dodaj cukier, bułkę tartą i szczyptę soli. Podrzucając patelnią, przemieszaj kluski z panierką. Smaż jeszcze chwilę, do momentu aż cukier się rozpuści i utworzy na kluskach karmelową skorupkę. Przed zjedzeniem odczekaj chwilę, aby nie poparzyć ust karmelem.

Przepis pochodzi z książki „Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim”, Monika Walecka, Helion 2017