Przepis na krem z kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Do menu wprowadziła je swojego menu warszawska restauracja Strefa.|Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Do menu wprowadziła je swojego menu warszawska restauracja Strefa.|Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Do menu wprowadziła je swojego menu warszawska restauracja Strefa.
Owoce te zawierają witaminy B, E i K, potas, fosfor, żelazo, wapno, magnez, lecytynę. Mają nawet właściwości antyrakowe i przeciwdziałają chorobom serca. Kasztanami w formie nieprzetworzonej możemy cieszyć się trzy miesięce w roku – w listopadzie, grudniu i styczniu. Choć wolą cieplejsze rejony Europy, takie jak Francja czy Włochy, dostaniemy je również w polskich sklepach. Czym kierować się przy ich zakupie? Wybierajmy te o lśniących, twardych łupinach. Jeśli mamy możliwość, najlepiej każdy owoc delikatnie ucisnąć. Pusta przestrzeń pod łupiną świadczy o nadpsutym okazie. Specjał bardzo dobrze komponuje się z grzybami, dynią, cieciorką. Dobrymi dodatkami może okazać  się także czekolada i wanilia. „Kasztany możemy podawać na wiele sposobów. Pieczone w smaku przypominają dynię Hokkaido. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – pieczone albo gotowane w wodzie. Należy pamiętać jednak, że wcześniej należy naciąć skórkę owocu. W innym razie wybuchnie nam w piekarniku” – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w warszawskiej restauracji Strefa.

reklama

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Składniki
  • Składniki na 4 osoby
  • duże kiszone ogórki 5 sztuk
  • kasztany jadalne 100 g
  • cebula 1 sztuka
  • ziemniaki 2 sztuki
  • bulion warzywny 1,5 litra
  • śmietana 36% 0,5 szklanki
  • białe wino 1/6 szklanki
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól, oliwa
Sposób przygotowania
  • Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki.
  • W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem 30 min.
  • Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem,i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą.
  • Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj. Dopraw śmietaną,solą, pieprzem białym i winem.
  • Zupę podać z knelem z kasztanów.

przepis: Strefa Restauracja & Bar