Przepis na krewetki w sosie z pomidorów i białego wina

123rf.com

Romantyczna kolacja to zawsze dobry pomysł na wieczór we dwoje. Danie powinno być smaczne i lekkie. Poniżej zdradzamy przepis na jeden z najlepszych naturalnych afrodyzjaków – krewetki.|Romantyczna kolacja to zawsze dobry pomysł na wieczór we dwoje. Danie powinno być smaczne i lekkie. Poniżej zdradzamy przepis na jeden z najlepszych naturalnych afrodyzjaków – krewetki.

reklama

Składniki
  • całe krewetki w pancerzykach 400 g
  • białe wytrawne wino 150 ml
  • czosnek pokrojony w cienkie plasterki 4 ząbki
  • oliwa z oliwek 40 ml
  • świeże pomidory 3 duże
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • pietruszka posiekana do posypania
  • świeże pieczywo
Sposób przygotowania
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić z grubsza.
  • W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pierzem. Gotować przez 10 – 15 minut, aż woda odparuje i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić.
  • Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek, smażyć chwilę, aż się zeszkli.
  • Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu ok. 10 minut.
  • Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki. Podawać gorące, ze  świeżym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony www.electrolux.pl/gotujzpara, a jego autorką jest Natalia Rusinowska, prowadząca blog zmyslowoprzezswiat.blogspot.com.