Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Przepis na sakiewki ze szpinakiem z piersi Kurczaka Zagrodowego

Składniki:

  • piersi Kurczaka Zagrodowego 4 pojedyncze
  • świeży szpinak 400 g
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 mała
  • masło 2 łyżki
  • śmietanka 30% 400 ml
  • rozmaryn 2 gałązki
  • mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

13 września 2015 Przepisy redakcja
Kurczak Zagrodowy
Potrawy z Kurczaka Zagrodowego przywodzą na myśl radosne dzieciństwo spędzone na wsi u dziadków. Wyjątkowy smak i zapach jego upieczonego mięsa sprawiają, że przypominają nam się tamte lata.

Przepis na sakiewki ze szpinakiem z piersi Kurczaka Zagrodowego to połączenie zdrowia, prostoty i doskonałego smaku. Mięso idealnie współgra z warzywami, świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami. Cieniutka skórka, która równomiernie się rumieni, i chude mięso, które stanowi źródło wielu witamin i składników odżywczych, to tylko niektóre z jego zalet. Soczyste i niezwykle kruche mięso w połączeniu ze szpinakiem o nieco kwaskowym smaku zadowoli niejednego konesera.


Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
  2.  Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż „siądzie" (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
  3. Obłożyć rozmarynem i zalać  śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.
Smacznego! Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI