Przepis na zupę jagodową z makaronem

123rf.com

Dorota Chotecka, popularna aktorka, znana głównie z ról odgrywanych w „Ranczo” i „Miodowych latach” na myśl o ulubionym daniu z dzieciństwa przypomina sobie zupę jagodową z makaronem.
Przepis Doroty Choteckiej na zupę jagodową z makaronem idealnie sprawdzi się latem, gdy w lasach rozpoczyna się sezon na te pyszne owoce. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować to pyszne danie także zimą czy jesienią. Wtedy wystarczy sięgnąć po zapasy mrożonych jagód. Zupa jagodowa smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdźcie sami!

reklama

Składniki

400 g jagód
1 litr wody
5 łyżek cukru
1 szklanka wody
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500 g makaronu Czaniecki świderek „100% Amber durum”

Sposób przygotowania

Jagody bardzo starannie przebieramy, płuczemy i odsączamy. Wkładamy je do garnka, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy 5 łyżek cukru i delikatnie mieszamy. Następnie gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy wywar z kuchenki i studzimy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance wody po czym ponownie zagotowujemy wystudzone jagody i zaciągamy je przygotowanym roztworem z mąki i wody. Delikatnie mieszamy i gotowe! Zupę podajemy z ulubionym makaronem na ciepło lub w formie chłodnika.