Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Przepis na żurawinowy sos

Składniki:

100 g suszonej żurawiny Bakalland
200 ml soku porzeczkowego
70 g skórki pomarańczy Bakalland
szczypta cynamonu

16 października 2016 Przepisy redakcja
Bakalland
Suszona żurawina ma działanie przeciwutleniające. W kuchni używana do słodkich wypieków i deserów, doskonale sprawdza się również jako dodatek do dań wytrawnych.

Sosy żurawinowe podawane są nie tylko jako tradycyjna polewa do indyka z okazji Święta Dziękczynienia oraz także jako dodatek do burgerów, kanapek czy sałatek. Aromatyczny sos przygotowany z najlepszej jakości suszonej żurawiny idealnie komponuje się z dobrze przyprawionym, kruchym mięsem.

 


Strefa zakupów - odwiedź Butik.zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Suszoną żurawinę przekładamy do rondelka i zalewamy sokiem porzeczkowym. Następnie składniki gotujemy na małym ogniu, aż zaczną przypominać gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczy i szczyptę cynamonu. Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. Sos będzie doskonałym dodatkiem do serów i mięs, a także domowych pasztetów.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI