Przepisy na domowe lody

fot.123rf

Pikantny ananas

reklama

Weź ananasa (dojrzałego, obranego i pokrojonego w kostkę), szklankę mleczka kokosowego, szczyptę drobno posiekanego suszonego chili i łyżeczkę łagodnego miodu.

Wszystko poza chili zmiksuj na idealnie gładką masę.

Dodaj chili i wymieszaj.

Wsadź do pojemników z patyczkiem (jeśli je masz) lub do pudełek.

Mroź nie krócej niż cztery godziny.


Chałwowe

Weź szklankę mrożonego jogurtu naturalnego, banana (dojrzałego!), kawałek chałwy (ja wolę raczej większy niż mniejszy).

Wrzuć wszystko do blendera i krótko miksuj.

Zjadaj natychmiast! Nie zamrażaj ponownie.

 

Więcej przepisów znajdziecie w książce Jolanty Naklickiej-Kleser

Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie

Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach na terenie całej Polski. Obszerne fragmenty można pobrać bezpłatnie w serwisie www.przeczytam.pl

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »