Znikające ze stoisk dynie, pojawiające się w domach pajęczyny i poszukiwania w wypożyczalniach odpowiednich strojów to znak Halloween. Impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez. Oprócz pomysłowych przebrań obowiązkowe są też pyszne przekąski – najlepiej ociekające czerwonym ketchupem. Mile widziane są wszystkie przekąski „na jeden gryz”.
Oto dwa sprawdzone przepisy.
Bruschetta z pieczoną dynią i papryką
Składniki:
- 1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
- 1 duża papryka (ok. 250 g)
- 6 pomidorów suszonych z oleju
- 6 łyżek pestek dyni
- olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 2–3 ząbki czosnku
- pieprz, np. czerwony w ziarenkach
- bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo
Dodatki: ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot, pomidory koktajlowe, pestki dyni, rukola, tymianek świeży
Sposób przygotowania: Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.
Pieczone ziemniaki „duszki” paprykowo-ziołowe
Składniki:
- ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia
- ziemniaki - około 1kg (ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania
- olej rzepakowy - 4 łyżki
- słodka papryka - 1 łyżka
- tymianek - 1 łyżka
- rozmaryn - 1 łyżka
- sól - 2 łyżeczki
- papryka wędzona - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój w około 4-5 mm plastry i z każdego wytnij kształt duszka foremką do wykrawania. Ziemniaczane duszki przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól, obydwie papryki i dokładnie wymieszaj. Dużą blaszkę - najlepiej tą z wyposażenia piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej duszki. Część duszków posyp tymiankiem, inne rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
*ziemniaki muszą być ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania