1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wegańska czekolada z migdałami w wersji raw

Na Sylwestra warto poeksperymentować w kuchni i przygotować słodycze w wersji raw: bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia. Do tego są szybkie w przygotowaniu, proste i zdrowe.

Fankami tzw. surowej diety, czyli raw diet są Kamila i Anita Nawarkiewicz, twórczynie marki Femi Pleasure, ambasadorki projektu #pięknieproste. Oto ich przepis na słodycze w zdrowej wersji.

Wegańska czekolada z migdałami w wersji raw

Składniki:

  • olej koksowy 1/2 szklanki
  • surowe kakao 1/4 szklanki
  • syropu z agawy/klonowy 2-3 łyżki
  • migdały
  • przyprawy np. orzechy, jagody goji, żurawina, lawenda, mięta, cynamon, chilli

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu rozpuść olej kokosowy. Kiedy jest już płynny dodaj kakao i syrop. Mieszaj aż do otrzymania gładkiej konsystencji, na koniec dodaj ulubione dodatki i przyprawy. Mogą to być orzechy, jagody goji, żurawina, lawenda, mięta, cynamon, chilli. Płynną czekoladę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do zamrażalki na 15 minut, aż stwardnieje. Czekoladę należy przechowywać w lodówce.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze