Przepisy raw diet: Wegańska czekolada.

Na Sylwestra warto poeksperymentować w kuchni i przygotować słodycze w wersji raw: bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia. Do tego są szybkie w przygotowaniu, proste i zdrowe!|Na Sylwestra warto poeksperymentować w kuchni i przygotować słodycze w wersji raw: bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia. Do tego są szybkie w przygotowaniu, proste i zdrowe!
Fankami tzw. surowej diety, czyli raw diet są Kamila i Anita Nawarkiewicz, twórczynie marki FEMI PLEASURE, ambasadorki projektu #pięknieproste.  Oto ich przepis na słodycze w zdrowej wersji.

reklama

WEGAŃSKA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI W WERSJI RAW

 

Składniki
  • olej koksowy 1/2 szklanki
  • surowe kakao 1/4 szklanki
  • syropu z agawy/klonowy 2-3 łyżki
  • migdały
  • przyprawy np. orzechy, jagody goji, żurawina, lawenda, mięta, cynamon, chilli
Sposób przygotowania
  • Na małym ogniu rozpuść olej kokosowy. Kiedy jest już płynny dodaj kakao i syrop.
  • Mieszaj aż do otrzymania gładkiej konsystencji, na koniec dodaj ulubione dodatki i przyprawy. Mogą to być orzechy, jagody goji, żurawina, lawenda, mięta, cynamon, chilli.
  • Płynną czekoladę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do zamrażalki na 15 minut, aż stwardnieje.
  • Czekoladę należy przechowywać w lodówce.