Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Przepisy śniadaniowe. Jaglanka z suszonymi śliwkami

Składniki:

½ kubka kaszy jaglanej
100 ml jogurtu (lub mleka, mleka roślinnego)
8-10 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paski
1 łyżka nasion Chia
3 łyżki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni
garść malin
kilka listków świeżej mięty do dekoracji

26 lutego 2016 Przepisy redakcja
California Prune Board
Śniadanie jest ważne dla funkcjonowania organizmu, gdyż  dostarcza energii po nocnej przerwie  i zapobiega napadom głodu i podjadaniu kalorycznych przekąsek.

Zimą dobrze sprawdzają się ciepłe śniadania. Do kaszy jaglanej można dodawać różne dodatki owocowe lub warzywne i w ten sposób tworzyć pożywne urozmaicone posiłki.  Jaglanka ze śliwkami kalifornijskimi i malinami jest źródłem  węglowodanów złożonych, które będą powoli trawione i zapewnią stabilny poziom cukru przez kilka godzin.


Sposób przygotowania:

Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem. Następnie przekładamy do garnka ok. 3-5 minut prażymy, zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej - proporcje 1:2, jedna porcja kaszy na dwie porcje wody). Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut. Po wyłączeniu gazu do kaszy dodajemy łyżkę nasion Chia, całość mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut, w tym czasie kasza powinna dojść i być sypka. Małą patelnię rozgrzewamy, na rozgrzaną suchą patelnię wysypujemy płatki migdałów i prażymy ok. 2 minut.Do miseczek przekładamy kaszę jaglaną, polewamy jogurtem (lub mlekiem, mlekiem roślinnym), posypujemy paskami śliwek kalifornijskich, malinami i płatkami migdałów, dekorujemy świeżą miętą.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI