Butik Świąteczny

Przepisy świąteczne: babeczki korzenne

Bakaland

Jeśli nie piernik, to co? Gdy nie mamy czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta, sięgnijmy po sprawdzony przepisy na korzenne babeczki bogate w bakalie.

Składniki

125 ml mleka
200 g cukru
200 g mąki
150 g oleju słonecznikowego
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki soku pomarańczowego
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 opakowanie przyprawy piernikowej
1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej Bakalland
50 g żurawiny Bakalland
orzechy włoskie Chandler Bakalland do ozdoby

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, cukier, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z sobą obie masy. Do gotowej masy dodajemy wcześniej namoczoną w soku pomarańczowym mieszankę keksową, żurawinę, przyprawę piernikową, cynamon. Masę przelewamy do papilotów. Pieczemy wszystko przez 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Masa wystarczy na przygotowanie 12 sztuk babeczek. Babeczki możemy ozdobić lukrem i orzechami włoskimi bądź posypać cukrem pudrem.