Przepisy świąteczne. Wegański bigos z jabłkiem Marty Dymek

Kuchnia+

Trudno wyobrazić sobie polskie święta bez bigosu. Oto przepis na bigos jabłkowy według prowadzącej
program „Zielona rewolucja Marty Dymek 3” Kuchni+.

Marta Dymek jest autorką znanego kulinarnego bloga z roślinnymi przepisami „Jadłonomia” i książki pod tym samym tytułem. Swoje przepisy publikuje również w wielu polskich i zagranicznych mediach.

reklama

Składniki

1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
1 szklanka fasoli, namoczonej przez noc w wodzie
1 kwaśne jabłko
1 cebula
10 wędzonych jabłek lub gruszek
10 g suszonych grzybów, namoczonych na noc 200 ml whiskey lub burbona
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego
sól
olej

Sposób przygotowania

Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być pokryte równą jego warstwą.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.
W międzyczasie ugotować fasolę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok.
Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.
Po godzinie dodać whiskey, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.