Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dojrzewający piernik z czekoladą


28 listopada 2011 Przepisy Świąteczne Marek Szot
Składniki dla 6 osób: 600 g miodu, 400 g cukru, 25 dag masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 3 torebki przyprawy do piernika, 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady 70%, słoik powideł śliwkowych, 1 łyżka posiekanego imbiru

Masło z cukrem i miodem podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się połączą, uważając, aby nie zawrzało. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodajemy stopniowo – ciągle mieszając i wyrabiając ciasto – mąkę, sodę, sól, mleko i przyprawy do piernika oraz czekoladę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy gazą. Odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Rozkładamy na pergaminie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temperaturze 180 C. Powidła śliwkowe zagotowujemy z imbirem. Gdy piernik ostygnie, przekładamy go powidłami śliwkowymi.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI