1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki dla 6 osób: 12 naleśników, 500 g posiekanej kapusty kiszonej, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 średnia drobno posiekana cebula, 30 g namoczonych i posiekanych suszonych grzybów, bułka tarta, mąka, 3 jajka, sól i pieprz, olej do smażenia

Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujmy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem i grzybami. Następnie dodajemy kapustę i zalewamy ją wodą z moczenia grzybów. Dusimy całość przez około 1 godzinę i studzimy. Naleśniki rozkładamy na desce do krojenia i nakładamy na nie po dużej łyżce farszu z kapusty, po czym formujemy krokiety. Zawinięte naleśniki obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy krokiety z każdej strony na złoty kolor, po czym wkładamy je do brytfanki i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze