Kwaszony barszcz czerwony z uszkami

123rf.com

Składniki dla 6 osób: 1 mała obrana i umyta marchewka,
1 mały obrany i umyty korzeń pietruszki, 1/2 obranego i umytego selera korzeniowego, 3 duże buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku posiekanego w cienkie plasterki,
1,5 l wody, cukier, sól i pieprz,
2 kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie, opakowanie,
2 litrowy słoik

Wodę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem, a następnie studzimy. Warzywa wkładamy do uprzednio sparzonego słoika (2 l). Na wierzchu układamy ciemne pieczywo. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną wodą. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie na wierzchu kiszonki pojawi się kożuch, który trzeba delikatnie zdjąć, a barszcz przecedzić. Teoretycznie zupa jest już gotowa. Można ją jeść na zimno bądź wykorzystać jako bazę do wystawnego wigilijnego barszczu. Wystarczy tylko zagrzać i dodać ulubiony dodatek np. uszka.

reklama