1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kwaszony barszcz czerwony z uszkami

123rf.com
123rf.com
Składniki dla 6 osób: 1 mała obrana i umyta marchewka, 1 mały obrany i umyty korzeń pietruszki, 1/2 obranego i umytego selera korzeniowego, 3 duże buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku posiekanego w cienkie plasterki, 1,5 l wody, cukier, sól i pieprz, 2 kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie, opakowanie, 2 litrowy słoik

Wodę zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem, a następnie studzimy. Warzywa wkładamy do uprzednio sparzonego słoika (2 l). Na wierzchu układamy ciemne pieczywo. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną wodą. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie na wierzchu kiszonki pojawi się kożuch, który trzeba delikatnie zdjąć, a barszcz przecedzić. Teoretycznie zupa jest już gotowa. Można ją jeść na zimno bądź wykorzystać jako bazę do wystawnego wigilijnego barszczu. Wystarczy tylko zagrzać i dodać ulubiony dodatek np. uszka.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze