Makowiec z orzechami włoskimi

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego; 1 kg maku z puszki;
6 jajek; ½ szklanki cukru pudru; aromat rumowy; ½ szklanki bakalii (np. rodzynek); 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich; proszek do pieczenia; sól

Mak mieszamy z 6 żółtkami, bakaliami i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Połowę ubitej piany mieszamy delikatnie z masą makową, dodając troszkę aromatu rumowego. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem a na nim płat ciasta francuskiego, tak aby pokrył całe jej dno. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i zapiekamy przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i ugniatamy wyrośnięte ciasto, aby powstała spód do makowca. Wówczas wlewamy masę makową. Drugą część ubitej piany mieszamy z orzechami i wykładamy na wierzch masy makowej. Pieczemy około 1 godziny w temp 160 C.

reklama