1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Mój mazurek kajmakowy

Składniki
  • jasna mąka pszenna 250 g
  • dobre masło 150 g
  • sól 1 szczypta
  • cukier puder 3 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • mleko 1 łyżka
  • konfitura różana 1 opakowanie
  • masa krówkowa- kajmakowa 1 opakowanie
  • flamaster spożywczy 1 sztuka
  • cukierki tic tac 1 opakowanie
  • płatki migdałowe 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 1 łyżka
  • jajka z czekolady 3 sztuki
Sposób przygotowania
Należy mąkę przesiać na sicie, następnie dodać pokrojone w kawałki masło, szczyptę soli, cukier puder i wbić jajko, dodać mleko. Dokładnie wymieszać składniki a następnie wyrobić na jednolitą masę o gładkiej i delikatnej konsystencji. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. Przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować ciasto na około 3-4 cm. i do prostokątnej blaszki wyłożyć ciasto, zostawić część ciasta i wykonać z ciasta warkocze, które należy przykleić na brzegach mazurka. Z ciasta wyciąć baranka i upiec go na osobnej blaszce. Nagrzać piekarnik do 200℃. Widelcem nakłuwać spód ciasta. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić. Na ostudzone ciasto nałożyć konfiturę różaną, na konfiturę rozsmarować masę krówkową - kajmakową. Wyłożyć baranka z ciasta, posypać go wiórkami kokosowymi, dekorować mazurek wedle uznania, moje dekoracje stanowią kwiatki z płatków migdałowych, tic tac- cukierki, gałązki bazi z flamastrów spożywczych, brzegi ciasta obsypać wiórkami kokosowymi i wyłożyć jajka z czekolady na wierzch mazurka. Mazurek stanowi wspaniałą dekorację stołu świątecznego oraz jest pysznym deserem świątecznym.
Podsumowanie przepisu
Oto mój pyszny mazurek kajmakowy w całej krasie, mazurek udekorowałam według własnej inwencji twórczej. Ciasto smakowało wyśmienicie i stanowiło wspaniałą dekorację stołu świątecznego.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze