Półkruche migdałowe wielkanocne ciastka

reklama

Składniki
  • mąka 300 g
  • masło 100 g
  • cukier puder 150 g
  • jajko 1 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • blanszowane migdały posiekane 150 g
  • śmietana 30% 4 łyżki
  • aromat migdałowy kilka kropel
Sposób przygotowania

Przesianą mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia wymieszać. Przełożyć na stolnice, zrobić kopczyk w środku dziurę. Do dziury dodać jajko i żółtko, zmielone orzechy, śmietanę, skórę z cytryny, masło pokrojone na mniejsze kawałki (powinno być miękkie). Zagnieść wszystkie składniki, aż do połączenia. Gdy ciasto będzie wydawać się zbyt suche można dodać więcej śmietany, gdy za mokre mąki.
Gdy ciasto będzie już połączone rozwałkować je na grubość ok 0,5 cm podsypując nie za dużą ilością mąki i wykrawać szklanką kółka.
Ciastka układać na wysmarowaną tłuszczem blachę..
Piec ok. 15 min w 180 stopniach, aż się ze złocą.