Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Przepis na kutię


123RF.com
Składniki dla 6 osób: 500 g maku, 250 g masła lub margaryny, 300 g bakalii (rodzynek orzechów skórki pomarańczowej suszonych śliwek moreli fig daktyli), 3 jaja, skórka z 1 cytryny, 3 łyżki miodu, 5 bułek z poprzedniego dnia, 1/5 l. mleka, cukier

Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mielimy trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło topimy na mały ogniu i gorące wylewamy do zmielonego maku. Następnie dodajemy surowe żółtka, miód, skórkę cytrynową oraz bakalie i wszystko dokładnie mieszamy. Bułkę kroimy w kostkę i zalewamy gorącym mlekiem. Gdy nasiąknie mieszamy z makiem. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z całością. Pod koniec doprawiamy do smaku.



Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI