Przepisy świąteczne. Ciasto kajmakowe

Bakalland_

Jeszcze tylko kilka dni dzieli nas od Świąt Bożego Narodzenia. Oto prosty przepis na ciasto kajmakowe na wigilijny stół.

reklama

Składniki

185 g masła
185 g mąki
1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 jajka
75 ml mleka
460 g Kajmaku Tradycyjnego Bakalland
1 opakowanie serka Mascarpone
2 łyżki brązowego cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland
40 g posiekanych migdałów Bakalland
40 g posiekanych daktyli Bakalland
migdały Bakalland do dekoracji
2 łyżki cukru pudru

Podsumowanie przepisu

W naczyniu umieszczamy po kolei masło, mąkę, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, sól jajka i mleko. Wszystko miksujemy z sobą sukcesywnie, na każdy składnik przeznaczając 1 minutę. Dodajemy posiekane daktyle, orzechy, przyprawę piernikową i wszystko jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy na blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy wszystko do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 20 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Po wystudzeniu na górę ciasta kładziemy serek Mascarpone wymieszany z cukrem pudrem, wszystko przykrywamy masą kajmakową. Gotowe ciasto możemy posypać kakao i ozdobić prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi.