Składniki dla 6 osób: 6 filetów z sandacza o wadze 100 g, 1 por obgotowany i pokrojony w paski,
2 papryki, oliwa z oliwek, sól i pieprz
Papryki przekrajamy na pól. Wyciągamy gniazda nasienne, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C. Następnie wkładamy do plastikowego woreczka (skóra wtedy będzie łatwo odchodzić od miąższu) i dokładnie związujemy. Gdy papryka wystygnie, wyciągamy ją z torebki i obieramy ze skóry. Filety rozkładamy skórą do dołu na desce do krojenia. Na każdy filet nakładamy paprykę i po kilka pasków pora. Zawijamy i przekłuwamy wykałaczką, aby filet podczas pieczenia się nie rozwinął. Każdą roladę skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Sandacza pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 C. Po upieczeniu od razu wyciągamy wykałaczki.