Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Śledzik pod białą pierzynką od Tomasza Purola

Składniki:

  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • ocet spirytusowy 200 ml
  • trochę świeżego tymianku i estragonu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • miód duża łyżka
  • jabłka 2-3 sztuki
  • rzodkiewki pęczek
  • pomidory koktajlowe kilka sztuk
  • cebule 3 sztuki
  • słodka śmietana do ubicia 100 ml
  • kwaśna śmietanka 24 % 200 ml
  • płaty śledziowe matjas 400 g


Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od przygotowania śledzi – trzeba je moczyć w zimnej wodzie przez 6 godzin.

Następnie przygotowujemy zalewę - odmierzamy litr wody, dodajemy ocet, jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozmaryn, tymianek, estragon, sól i cukier i wszystko to razem gotujemy. Do takiej ugotowanej i wystudzonej zalewy dodajemy wymoczone śledzie, zostawiamy je na kolejne 24 godziny i zajmujemy się czymś innym.

Następnego dnia bierzemy kwaśną śmietanę i doprawiamy ją solą, cukrem, pieprzem i octem. Dodajemy ubitą słodką śmietanę i razem mieszkamy. Odstawiamy na chwilę.

W tym czasie kroimy pozostałe dwie cebule w krążki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty w kolor. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i karmelizujemy w miodzie. Rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe kroimy w cienkie plastry i… i to już prawie koniec! Na koniec najlepsze. Układamy na półmisku śledzie oraz pozostałe składniki według własnego uznania. Ja na śledzie kładę jabłka i cebulkę, przykrywam wszystko białą pierzynką, a dookoła kładę pomidorki i rzodkiewki. Pycha!

Podsumowanie

Powiedzmy sobie szczerze – to nie jest danie, które przygotujecie na chwilę przed uroczystą kolacją. No ale…tradycja wymaga czasu, a długie przygotowania to część świątecznego rytuału. Jeśli śledź pod pierzynką ma być gotowy na kolację wigilijną, przygotowania zacznijcie już w sobotę wieczorem! - mówi Tomasz Purol 

               

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI