Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat pachnie piernikami. Tradycyjne Lebkuchen

Składniki:

  • mąka żytnia 600 g
  • mąka pszenna 600 g
  • cukier 250 g
  • woda 80 g
  • miód 750 g
  • duże jajko 1 sztuka
  • żółtko 6 sztuk
  • cynamon 30 g
  • cukier waniliowy 20 g
  • kardamon 8 g
  • mielona gałka muszkatołowa 4 g
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • mleko 100 ml
  • proszek do pieczenia 12 g
  • soda oczyszczona 5 g

Okazuje się, że pierniczki wypiekali już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Nazywali je miodowymi ciasteczkami. Wierzono wówczas, że miód jest darem bogów oraz że ma magiczne, uzdrawiające moce. Pierniki noszono więc jako talizmany podczas bitew lub jako codzienną ochronę przed złymi duchami.

Nie będę nikogo namawiać do wiary w nadprzyrodzone siły ani do noszenia  pierników w kieszeniach, jednak skromną porcyjką na święta z pewnością warto sobie przygotować. Lebkuchen to moje ukochane pierniczki. Spróbujcie, bo są naprawdę wyjątkowe.

Lebkuchen – tradycyjnie niemieckie pierniki z Norymbergii


Sposób przygotowania:

  • Cukier zagotowujemy z wodą, dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników.Schładzamy do temperatury 30°C.  Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz wszystkie przyprawy.
  • Obydwa rodzaje mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wsypujemy do roztworu miodowo-jajecznego i starannie mieszamy. Na końcu wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
  • Ciasto umieszczamy na całą noc  w lodówce. Następnego dnia rozwałkowujemy je na grubość ca 5mm i dużym kieliszkiem lub szklanką wycinamy koła. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy między nimi.
  • Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 ° C.
  • Upieczone i wystudzone Lebkuchen można potraktować lukrem albo nie, wedle uznania.


Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI