Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat pachnie szarlotką i świątecznym combrem

Składniki:

  • Składniki na formę keksową z zaokrąglonym dnem
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 100 g
  • mielone migdały 100 g
  • łuskane orzechy włoskie do dekoracji
  • gorzka czekolada 150g
  • masło 200 g
  • cukier 200 g
  • jaja 6 sztuk
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • rum 50 ml
  • Poncz
  • napar herbaciany 200 ml
  • rum 5 łyżek
  • dowolne słodzidło do smaku
  • Polewa
  • gorzka czekolada 50 g
  • gorąca woda 2 łyżki

Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z królika... Na słowo comber większość ludzi reaguje mięsnymi skojarzeniami, a dla mnie przez wiele lat pod tą nazwą kryło się wyłącznie pewne bardzo wilgotne czekoladowe ciasto z Horteksu. Będąc dzieckiem, bezgranicznie je uwielbiałam. Dziś nadal lubię i ubolewam, że nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Zbliżające się święta to dobry czas na przypomnienie, bo to nie jest taki zwyczajny, codzienny wypiek. Mocno nasączony (ponczowy!), zwykle z alkoholową nutą może stanowić świetną oprawę dla wielu uroczystych, szczególnych chwil.

Świąteczny Comber


Sposób przygotowania:

Ciasto:
  • W garnuszku rozpuszczamy masło i połamaną na kawałki czekoladę (150g). Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy bardzo sztywną błyszczącą pianę (jak na bezy), wsypując łyżka po łyżce cały cukier.
  • Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę maślano-czekoladową zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy do  niej kolejno żółtka, energicznie mieszając.
  • Następnie wsypujemy przesiane składniki, wlewamy rum i mieszamy. Na końcu dodajemy mielonemigdały oraz ubitą pianę. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 40 min. w temperaturze 180°C.
  • Ciasto studzimy i nakłuwamy w wielu miejscach patyczkiem do szaszłyków. Całą nakłutą powierzchnię, łyżka po łyżce, polewamy ponczem.
  • Odstawiamy na min. godzinę, by ciasto wchłonęło płyn i czynność powtarzamy. Odstawiamy na kolejne 60 minut i smarujemy ciasto polewą czekoladową. Dekorujemy włoskimi orzechami.
Poncz:
  • Napar herbaciany mieszamy z wybraną substancją słodzącą oraz alkoholem.
Polewa:
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki nam się połączą.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI