Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świąteczny karp w galarecie


28 listopada 2011 Przepisy Świąteczne Marek Szot
Składniki dla 6 osób:1 kg filetów z karpia królewskiego, ½ kg ości i skrawków ryb (dostępne w sklepach w okresie przedświątecznym), 2 średnie marchewki, 1 cebula , ½ korzenia selera, 1 korzeń pietruszki, żelatyna, kilka ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, natka pietruszki, sól i pieprz, 2 białka jaj

Etap 1 (wywar na galaretkę) Do dużego garnka nalewamy około 3 l wody. Wkładamy skrawki i ości z ryb, obraną marchewkę, seler, korzeń pietruszki, cebulę, natkę, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Garnek wstawiamy na bardzo mały ogień i gotujemy wywar 3 godziny, dolewając co 30 minut 100 ml zimnej wody, aby wywar był klarowniejszy. Po upływie 3 godzin chochlą przecedzamy przez drobne sito wywar do drugiego garnka. Etap 2 (przygotowanie karpia) Filet z karpia kroimy na 3 cm kawałki. Wywar wstawiamy ponownie na ogień i gotujemy w nim rybę. Następnie wyciągamy ją z wywaru i wyjmujemy ości. Wkładamy do naczyń, w których będzie zalewana galaretka, i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Etap 3 (klarowanie wywaru i przygotowanie galaretki) Białka jaj rozbijamy trzepaczką na dość luźną pianę i dodajemy do zimnego wywaru. Następnie wkładamy na bardzo mały ogień i czekamy, aż białko się zetnie, a na powierzchni wywaru powstaną kuleczki ze ściętego białka. Wywar przelewamy przez sitko wyściełane gazą do czystego garnka. Dodajemy, wedle opisu na opakowaniu, żelatynę i zalewamy karpia. Całość odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI