Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świąteczny piernik

Składniki:

  • masło 125 g
  • brązowy cukier 250 g
  • miód 2 łyżki
  • powidła śliwkowe dwie łyżki
  • przyprawa korzenna 4 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • kawa zbożowa 2 pełne łyżki
  • mleko 250 ml
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 300 g
  • śmietanka kremówka 1/3 szklanki
  • kawa zbożowa 1 łyżka
  • gorzka czekolada 100 g
  • powidła śliwkowe do przełożenia kilka łyżek


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Formę keksową smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy mieszanką otrębów, mąki razowej i płatków owsianych.

W szerokim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu mieszając przez cały czas. Zdejmujemy z ognia, odkładamy na minutę i dodajemy kolejno: sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Mieszamy wszystko energicznie. Nadal mieszając dodajemy następnie stopniowo mąkę – najlepiej sypiąc bezpośrednio przez sitko by nie było grudek. Gotową masę wlewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 - 50 minut.

Po całkowitym ostudzeniu piernik należy przekroić na dwie połowy i przełożyć powidłami. Na koniec polewamy go polewą.

Przygotowanie polewy: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.

Podsumowanie

Świąteczny piernik to jedno z moich najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. W moim domu tradycyjnie podawany był z posypką z kandyzowanej skórki z pomarańczy, która w tamtych czasach wcale nie była czymś łatwo dostępnym i pospolitym. Przepisów na pierniki mamy bardzo wiele – jedne są bardziej pracochłonne inne mniej, bardziej lub mniej korzenne. Słowem ile gustów tyle pierników. Ja wybrałem taki, który nie zawiedzie smakiem, będzie odpowiednio uroczysty na Świątecznym stole, a jednocześnie nie jest skomplikowany w przygotowaniu” - mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI