1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świąteczny żurek na zakwasie z płatków owsianych

Składniki
  • płatki owsiane 500 g
  • czosnek 5-6 ząbków
  • mąka pszenna 2 czubate łyżki
  • woda 4 litry
  • zakwas 1 litr
  • woda 3 litry
  • majeranek 1 łyżka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie 5-6 sztuk
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz biały 0,5 łyżeczki
  • kwaśna śmietana 400 g
  • boczek wędzony 400 g
  • jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
Sposób przygotowania

Wykonanie zakwasu:

Najlepsze do przygotowania zakwasu będzie gliniane lub kamionkowe naczynie. Na jego spód należy wysypać płatki owsiane, dorzucić obrane ząbki czosnku - lekko zgniecione, zasypać mąką. Na koniec zalać wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą. Przykryć lnianą, przepuszczającą powietrze ściereczką. Pozostawić na około 3-4 dni w ciepłe miejsce.

Przygotowanie żurku:

Do garnka przelać wodę i zakwas. Boczek bardzo drobno pokroić i przełożyć do garnka z wodą i zakwasem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem ok. 30 min, aż boczek zmięknie i nada zupie aromatu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i spora ilością majeranku. Zabielić kwaśną śmietaną.

Żurek podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, posypany dodatkowo majerankiem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze