Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie z Hiszpanii


Pomarańcze i migdały bardzo często wykorzystuje się w kuchni hiszpańskiej. Połączenie tych składników można także znaleźć w tradycyjnym świątecznym cieście hiszpańskim. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich nowym smakiem, przygotuj deser według przepisu Traveplanet.pl.

Sposób przygotowania:

  • Umyć gorącą wodą pomarańcze, następnie obrać i grubo posiekać, nie zapominając o usunięciu pestek.
  • Miąższ włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę wody i dusić pod przykrywką przez ok. 30 min.  na słabym ogniu. Odstawić garnek z musem do ostygnięcia.
  • Wysmarować tłuszczem okrągłą formę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.
  • Następnie całą zawartość garnka rozdrobnić w mikserze. Oddzielić żółtka od białek, zmieszać białka z odrobiną soli i dodając stopniowo 100g cukru, ubić na sztywną pianę. Żółtka z pozostałym cukrem także ubić na jasny i puszysty krem.
  • Dodać do niego pomarańczowy mus, mielone migdały oraz pianę z białek. Całość wymieszać i przelać do przygotowanej już formy, wygładzić jego powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec ok. 50-55 minut. Gdyby za szybko ciemniało, należy przykryć je folią aluminiową. Trzymać w formie aż do ostygnięcia.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI