1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wielkanocny żurek z pulpecikami

Składniki
  • Żurek:marchewka 1 szt
  • seler lub pietruszka 1 szt
  • zakwasu na żurek 1/2 litra
  • czosnku 2 ząbki
  • liście laurowe 2
  • ziarna ziela angielskiego 2
  • śmietany kremówki 140 ml
  • majeranek sól,pieprz,vegeta do smaku
  • Pulpety: mięsa mielonego wieprzowego z szynki 350 g
  • jajko 1 duże
  • bułki tartej 2 łyżki
  • sól,pieprz
  • cebula
  • olej
  • boczku 120 g
Sposób przygotowania
1. Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Do mięsa,dodać jajko,bułkę i
zeszkloną cebulę.Wyrobić i doprawić do smaku.Uformować małe
pulpeciki. 
 2. Zagotować około 1,5 litra wody dodać marchewkę i seler starte na
tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z
liściem laurowym,zielem angielskim i jałowcem. Doprawić do smaku
solą,pieprzem,vegetą. Wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut. 
3.Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko 
4. Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz
roztarty majeranek.
Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
5. Żurek zabielić śmietaną,zagotować. Dodać boczek.
Podsumowanie przepisu
Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam
pulpeciki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze