Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wigilijna kapusta zasmażana z fasolą i kminkiem


123rf.com
Składniki dla 6 osób:1 kg poszatkowanej kapusty kiszonej, 5 ząbków czosnku posiekanych w plasterki, 50 g namoczonych w gorącej wodzie suszonych grzybów, 1 duża cebula posiekana w piórka, 1 łyżka ziaren kminku, 250 g czerwonej fasoli, 4 rozgniecione jagody jałowca, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, mały słoik powideł śliwkowych, 2 łyżki gęsiego smalcu, 2 łyżki zimnego masła, sól i pieprz

Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy ja i gotujemy do miękkości. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy gęsi smalec i przesmażamy na nim cebulę, czosnek oraz grzyby. Gdy składniki zaczną się rumienić, dodajemy ugotowaną kapustę i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym i 3 łyżkami powideł. Całość smażymy przez 30 minut, ciągle mieszając, po czym dodajemy fasolę. Dusimy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby, gdy kapusta jest za kwaśna, dodajemy powideł. Pod koniec smażenia dodajemy masło. Tak przygotowaną kapustę podajemy w dużym półmisku najlepiej w towarzystwie puree z ziemniaków i skwarkami.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI