1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wytrawne marchewkowe muffiny

Składniki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • sól morska 0,5 łyżeczki
  • bazylia 0,5 łyżeczki
  • oregano 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 200 ml
  • białe wino półwytrwane 50 ml
  • oliwa z bazylią 125 ml
  • marchew 1 sztuka średniej wielkości
Sposób przygotowania

Suche składniki - mąkę, sól, oregano, bazylię, pieprz, proszek do pieczenia przełożyć do miski, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki - jajka, mleko, wino, oliwę. Marchew zetrzeć na oczkach o średniej wielkości. Dodać do mokrych składników, wymieszać. Przelać je do miski z suchymi składnikami. Całość delikatnie wymieszać łyżką, aż do połączenia składników.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości formy.

Piekarnik rozgrzać do 185 stopni, piec około 15 -18 min, aż do uzyskania złotego koloru oraz tzw. suchego patyczka.

Studzić przy otwartych drzwiczkach.

Podsumowanie przepisu

Danie nadaje się idealnie jako przekąska na Wielkanocnym stole. Zachwyca swoim smakiem - połączenie marchwi, wina i ziół. Smakuje wyśmienicie z kieliszkiem zimnego, białego półwytrawnego wina.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze