Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

konfitura z czerwonych pomarańczy z CAMPARI

Składniki:

  • czerwone pomarańcze 10 sztuk
  • cukier pół kg
  • limonka 2
  • CAMPARI 7 łyżek
  • woda 0,7 litra

Sposób przygotowania:

pomarańcze i limonki dokładnie myjemy i kroimy na bardzo drobne plastry a potem na 4 części. wkładamy do miski i zalewamy wodą z cukrem, odstawiamy na noc pod przykryciem.   następnego dnia przekładamy do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, często mieszając i uważając żeby nie wykipiał - słodką masę trudno potem odskrobać z kuchenki. Po około 4h otrzymujemy odpowiednią konsystencję - nie może być zbyt gęste bo po ostudzeniu zrobi się twarde jak kamień ale też zbyt płynna -powinno przypominać kisiel. dolewamy CAMPARI i dokładnie mieszamy. zdejmujemy z ognia, i gorące przekładamy do słoików, stawiamy dnem do góry i zostawiamy do ostygnięcia.

Podsumowanie

uwielbiam słodycze, kocham piec ciasta ale jak mam wybrać deser to sięgam po konfitury, z domowymm chlebem, z serem białym lub jedzona łyżką prosto ze słoka.  

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI